Nov 23, 2008

Raya 2008 in Confinement...


Hari ini, my little Pumpkin dah berusia 2 bulan 2 minggu. Rasa macam sekejap je. Sedangkan masa melalui tempoh berpantang tu rasa macam lama la sangat. Bila dah abes confinement ni rasa cepat je masa berlalu. Aidid dah pandai gelak ketawa dengan ayahnda dan bonda nya. Niway today bukan pasal Aidid me nak share, but my experience sepanjang dlm confinement. Me at first tot of do all out la kununnya confinement ni.. tapi bila dah tempuh tu, me rasa tak mampu la follow exactly. on the 4th weeks of my confinement i dah took it moderate je. rumit sgt... betoi la owng kata tempoh berpantang ni banyak dugaan nye. mcm2 pantang larang... everytime owg tua2 or sedara mara datang melawat musti ade je do and don't yg depa pesan.. kalu disenaraikan makin lama makin panjang la list do and donts tu. dari simple 10 things... jadik 50 things.. sampaikan da tatau mane satu yg nak ikot. in the end of the day, me decide moderate je la. mane yg i larat follow, me follow la. mane yg tak tuh.. pejam sblh mata je la.

Memula tu pakai gak bengkung panjang.. tapi bila kena masalah sembelit seme.. bengkung kemana jamu kemana dah. owg tua2 pesan jgn minum air... huhuhu.. sembelit dibuatnye. memula tu follow gak. but after 3 weeks kena sembelit.. me pun minum air banyak ah. doc pun dah marah sbb tak minum air tak makan buah.

Dah la nak raya lak tu. My bf pulak dah sebuk nak lik kg gak juz after 10 days me delivered kan Aidid. Ayahanda tak sapbar nak tunjuk Aidid pada Wan di kampung. bila kawan2 adik beradik and sedara mara tau me nak travel balik Kedah.. seme2 bising gak la. bentan la itu la ini la. Tapi me nak wat camne.. dah my bf tu nak sgt balik. ikot kan je la. takot mmg takut. almaklumlah anak pertama, jahitan luka pon tak sembuh lagi. me tawakal je... and alhamdulillah takde ape2 berlaku. Beraya lah kami seminggu kat Jitra. Orang lain pakai baju cantik2 berlawan2 sapa segak, me ngan baju lama yg beso2 je la berayanya... huhuhu.. cedey je. baju seme tak leh pkai lagi. badan dah oversize. Terkial2 lak dgn bengkungnye lagi.

Pantang kat Jitra pon macam2 gak yg do and donts nye. yg kat klang kata kena makan, yg kat jitra lak tak bagi makan... hahah.. nak tanak me telan je la ape yg depa bagi. halia nye lah, kunyit nye lah.. cekur nye la. ikan haruan toksah kira la. muka pon dah mcm haruan dah.

After balik dari Jitra, kat umah sdr pantang ala kadar je la. bf yg uruskan. kelam kabut gak dibuatnya.. almaklumlah... anak pertama. banyak perkara kena urus sdr. tapi masuk 4th weeks tu me dah tak bengkung dah, and me dah start makan mcm2 dah ikot diet yg doc bg. kalu tak lemah lemau gak la bdn ni dibuatnya.. mengikut pantang sgt. cukup 30 hari Aidid kami dah kat Terengganu pulak.. coz pollow my bf gi mancing kat GP Joran di Dungun. Nanti ada masa me story d mory cite kat sana lak. mengimbau kenangan di Uitm Dungun.

No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: