May 18, 2009

KONSERT FINAL AKADEMI FANTASIA 7

Today me nak blog pasal Final AF7 happen last week. Hak hak hak! Tahape hapetah ko ni Maya! Ahahaha… cam takde kije lain. Mmg tgh takde nip pon. Ekceli me ni bukan lah kata die hard AF fan, tapi since tgk AF7 minggu ke-6, me jadi cam berminat pulak nak layan sampai habis. But bila dah habis final ni rasa cam tak puas hati lak coz Konsert Final yg mengecewakan. Donno why, was it lagu2 nye ke? Finalist nye ke? Sound system nye ke? Or surprise nyer yg seme2 tak surprise pon? Sorry to say but, concert ke-8 and ke-9 lebih menyerlah dari yg final nih. Ntah lah..
Ok ok.. lets talk bout the JUARA.. Hafiz. Wut can I say. He got the talent, great voice and he deserve to be the winner. Hafiz sgt consistent eventhou some might say takde transformasi pada dia. Well, nak transformasi apa lagi if even the teachers and the pengkritik dah ckp dia dah above level. Kelakar pulak bila Edrie Hashim kata penonton perlukan sesuatu kelainan selain suara yg sedap.. and dia bagi contoh gigit2 leher bagai.. hahahaha.. Sorry Bro Edrie and Bro Adlin… Aizat, Anuar Zain, Bob, even Mawi pun tak perlu nak melompat berpusing, menggigit or do anything yg pelik2 untuk Malatoppp!!! Itu namanye suara yang ada Kelllaaasss Gituwww!!! And peminat pun ramai gituww!!! Coz peminat AF ni bukan dikalangan below 25 oni bro. Sori to say but if tanya kat Akak2 Abang2 Pakcik2 and Makcik2… they definitely might gave same answer. Kinda hard journey for Hafiz.. coz some cikgu2 ada yg tak menyokong nya (Pls cikgu Siti.. it was so obvious. U shud watch ur own face during the concert again).
Ok.. nuff bout Hafiz, 2ND PLACE.. naib juara yang dah diduga dari awal2 AFMasuk lagik. Seasons sblm ni asal ada AFMasuk sure dpt 2nd place…. Tak gituw? Eheheh.. Tak dinafikan Aril is a good performer (to peminat dia).. ske lompat, golek baring pusing. Tu yg meletakkan dia di hati peminat dia. As dia nyer voice.. so so and still boleh jual so no worries k. This suffler boy sure ramai peminat dengan ala-ala Korean Style dia tuh, ditambah ngan performance terkinja-kinja ituwww juga. Surer peminat nya lagi ramai di kalangan umur 20-an gituw… coz nyanyian, performance and stylo dia tu mmg up-trend terkini. Tapi for youngster la.. as for me yg dah mencecah 30-an. Its not my taste.. sorry! But no worry u’ols selagi u’ols meminati dia.. selagi tu lagu dia leh jual. Jgn lak minat time AF jer, pastu dok bli yg cetak rompak or download yg pree je thru internet. Tak cukup diehard tuh!
Then now I moved to the 3RD PLACE, Akim. This boy really transformed. Memula joen tu muka ala-ala comot gituw.. cam tak caya je it was the same Akim. Banyak kemajuan dari segi kawalan vocal, persembahan and style dier. Sebenarnya me agak terkilan gak coz me rasa dia yg lebih layak ditempat kedua. Tapi undi tetap di tangan u’ols.. tak gitew? Takpe lah.. at least the 3 placing ni mmg jangkaan awal myself pun. Kenapa me kata Akim layak 2nd place? Sbb dari my personal opinion, dia nye criteria berada ditengah2.. diantara transformasi vocal yg baik.. dan persembahan simple and slumbernye yg tak over the top sgt. All nampak just nice and sweet.
Tempat ke-4 and ke 5, ni me nak cite skali. Why? Coz Yazid yang too little to late ngan transformasi dia and Isma yang voice dia dah too many in the market oredi. Cuma kesian gak kat Isma, taun ni 5th place dpt piala jer? Isk isk isk.. yg mengundi sket punya banyak.. takkan la nak bagi wit barang 1k pun tak leh? Tepuk dada tanya Astro.. hahahaha.. kalu camtu kenapa final tak letak 4 orang jer? Cian kan.
Ok u’ols.. itu je lah my personal review on Akademi Fantasia yang dengan rasminya berakhir malam sabtu lepas. This is my own personal comment and review and tak mewakili sesapa thau. If tak menepati citerasa sesiapa.. mintak sorry awal2 k.
* Me tak sabar lak nak tunggu final American Idol.. sob sob sob! mak sedey thauu nyahh.. Danny dah terkeluar...


No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: