Sep 8, 2009

PUASA JANGAN TAK PUASA

Lahai malas tul nak bukak blog lately. Bebulan poser ni, rasa cam tak cukup time. Pepagi masuk opis, kul 11 dah dok pk wut to cook for buka puasa. After office hour head home singgah lak lagi kedai if ada benda nak masak yang tak complete. By 630 reached home, cium pp anak kanan kiri skali, sengseng lengan baju trus masuk dapur. Kengkadang tu little Nurun tu menjerit gak tak pueh ati coz tak dokong dulu. Luckily Alhamdulillah ada bibik, ada la yg menolong buat prep before hand. Tapi my bibik ni know nothing bout cooking.. so nothing much to expect lah.


Dlm bulan poser ni, me went to bed a bit early. Tapi masuk bilik je la awal.. melayan lil' Nurun je dah amik masa 1 jam. Memula gusti ngan bondanya, pastu bila bonda dah tak larat layan, dia gusti lak ngan bolster ayahnda nya. A bit tiring tis fasting month. Normally at 1030 me dah koma dah. Maybe of this pregnancy. At 4 dah kena bangun masak sahur. Sahur is a must.. coz hubby kije luar most of the time, so kesian kalau tak bangunkan dia utk sahur.

Tekak ni pulak bebulan puasa ni nak makan macam2 pelik2 pon yer. Kengkadang tu jengah gak bazar ramadhan tapi end up checked menu je, then balik masak sendiri. There was one time, mulut ni teringan ya'amat nak makan mee kari. A day before tu, Sunday.. mang dah plan to home cook jer. Tapi majuk ngan hubby nye pasal.. last2 hubby yg masak for buka puasa hehehehe.. dia buat ikan bakar rempah. Mang marbeles dia nye ikan bakar specel. Lupa la sat pasal mee kari.
Tapi sok nye kat office teingat jer mee kari. So pesan kat my hubby suwoh carik kat bazar ramadhan, eventho dia dah kata dia lik kul 12 tat nite. Tapi masa on the way balik umah tu, without thinking i juz singgah kedai and beli barang utk buat mee kari. That time dah 630, belasah je la balik masak gak sendiri.. tojun ape yg patut. Alhamdulillah seb baik sempat utk berbuka. Sepanjang 18 hari berpuasa ni hari2 ade je menu renyah2 came into my thinking.


Pejam celik pejam celik dah 18 days Ramadhan berlalu.. Syawal makin menjengah... perut lak makin membesar ahahaha.. tak sabar rasanya nak balik beraya kg beraya. Weekends full of activity. If tak buka puasa at relatives house, depa pulak mai buka poser kat umah... and ni dah tinggal 1 more weekend left to gentel kueh raya. My mom awal2 dah gitau, for her, she want a homemade, takmo cap kedai. Hopefully sempat lah hendaknya nak gentel. For umah in-law kueh beli jer hehehehe.. so takde la same je kueh nye kan kan kan....

4 comments:

  1. ko dah berapa bulan?

    syok kan dapat masak sendiri..bln puasa nie..2 kali jer kot aku masak..hahahahhaha..

    tak sempat...anak tengah lasak...tinggal kejap dah telentang jatuh....

    ReplyDelete
  2. Minggu depan cukup ar 6 bulan. Seb baik ada bibik Jah, leh la dia pegang Aidid time aku amsak. Jemu la ja lauk bazar.

    ReplyDelete
  3. Kira ujung tawunlah ye ko bersalin..

    oklah ade bibik, senang ye...aku nak harap anak2 yang beso tu..jerit2 je lebih kalau nampak adik nye memanjat...hihihihihihi..

    memang jemu pun beli lauk kat bazar..nak buat cam mane redho jerlah..telan cam takdeh perasaan jer..

    ReplyDelete
  4. Rajin nye kau Maya. Siap masak bagai. Aku hari-hari singgah bazaar yang sama, pas tu buka rumah mertua. Hujung minggu bali Nilai. Ada sekali makan kat luar, sekali makan kat hotel (on duty) dan sekali masak. SEKALI JE MASAK okeh? hahaha. You take care.

    ReplyDelete

Nak joen gak: