Oct 1, 2009

AIDILFITRI YANG BERLALU


Time fly by, cepatnye.. raya dah masuk end of it 2nd week. Cuti panjang ended, daily routine dah bermula as usual. But well that is now.. anyway, my raya mood is still there hahaha..

Mula cuti tuhari friday the 18th, early2 morning me, darling Shahrir & Aidid dah reached Jitra to spend a week of our raya down there. 8 jam perjalanan malam tu tak teraser langsung. Why? Ahahah.. before we moved tat nite, me dah telan ubat sememe. So apelagas, kete gerak je me dah lena di ulit intan. Luckily Aidid pon tak banyak meragam, sleep soundly behind wif his bibik. Jalan lak blom terlalu sibuk. Mungkin sbb awal lagi kot.

Still recalled kemalangan yang melibatkan trailer terbalik & 3 other passenger cars? Which burned 1 family in a flamed? Yess… my hubby smpt menyaksikan that accident which happened around 6.30 that morning. I was deep in sleep that moment, only knew bout it later on bila my hubby bukak cite kul 8pagi. That nite kat umah my FIL (Father-in-Law) baru dengar the full story kat dlm Berita tv3. Kesian kan… kehilangan 4 sekeluarga sehari sebelum raya.

Ok, that’s it bout the accident.. sambung kisah raya lak.



As beraya in Jitra has become unwritten rules, so tiap raya kena Jitra dulu before me could raya wif my own family (my mom at Teluk Intan, siblings and relatives in Cjangkang). Cuma this was 1st raya we could be there earlier to merasa bersahur dan berbuka puasa wif my FIL, which this was my 3rd raya as Nurun Shahrir wife. Last year raya me was on my 2nd confinement week masa balik raya tuww. Owang lain pkai baju raya cantik2, me yang cantik gak ni (kekekek) beraya dengan bengkung dan pilis kat dahi. So this time around kirer pulun la. Dengan peyot yang masih baru nak memboyot (2nd pregnancy), me pon amik peluang beraya sakan kat sana. Tapi sakan2 pon.. kat ceruk dapur gak la paling sakan. Hahahah… sabau je la!



As routine raya in Jitra, bebudak beraya tak naik umah pon…. Collect duit raya depan pintu jer. But tetamu2 dewasa mesti akan dijamu pelbagai juadah. Tang tu yang lelah sket tuh. Seb baik la bibik ikot balik, so berbantu la gak kitchen work. Menu dari rendang ketupat, mee bandung, nasi beriani, laksam etc etc and tak lupa bbq party on the 3rd raya nite.
Aidid laks, woahhh.. from one hand to another, ade je yg melayan. So dia pon mula la tunjuk toncet dia. He stealth the limelight! Hahaha.. Dia usik seme orang, crawled sana sini, panjat sana sini, sakat sana sini… sampai ada siren panjang yang berbunyi.. dia wat gelak2 jerr. Sabau je la.
*See pic: Aidid sempat naik gerek kat dlm kebun mangga wan.

We left Jitra on the 5th day raya, headed to Telok Intan my mom house. Reach there early Thursday evening and mlm tu sempat la beraya kerumah my mom fren, Cik Nah.. a widow wif 7 kids. Reached home at 10, Aidid mula meragam and badan dia mula panaih. Alamak.. skali tu dia nak demam la. Before tido that nite, lap2 badan dia dgn tuala sejuk and tanggalkan seme baju, but he continued meragam tanak tido. At 12 panas badan tak surut, checked suhu dah naik 38dc. Mlm tu gak we both bawak Aidid pi carik 24hr clinic. But to our surprise.. satu Teluk Intan pusing dekat 2 jam gak la.. tak jumpa 24hr clinic… biar betik??? Last resort, we headed direct to hospital besar T.I. immediately derang bawak masuk Aidid (Luckily tak banyak patient that nite).. masuk ubat kot montot terus. Cian dia, balik umah bagi ubat yg hospital bagi tadi baru dial eh tito lena. Tapi tu pon panas badan tak surut. Until the following day, within less than 12 hours me urged my hubby utk bawak gi private clinic. Me mang tak senang duduk ngan budak2 demam ni.

Gi klinik, that friendly doc masukkan ubat kot montot lagi skali, and gave us better medicine. Which blom sampai umah, badan Aidid dah mula berpeluh2. Alhamdulillah.. relieved sgt bila dia dah berpeluh tu. So ptg tu sempat kami beraya umah nenet (my step father side) before gerak balik klang. Aidid pon dah nmpk lebih sihat and cheerful than that morning.


We sempat singgah pekena laksa Sarawak at my hubby’s fren house kat Kapar. Patu headed back and reached home at 1030. Woaahhh.. letihnya badan…. walopon bukan me yg drive.. akekekek..

And we spent 2 days balance of my leave to ziarah raya my relatives at Cjangkang and frenz around klang. Dokat2 jooo…

1 comment:

  1. Comey nya Aidid pakai baju melayu. Color theme sgt cantik.

    ReplyDelete

Nak joen gak: