Jul 14, 2010

Kadang-kadang semakin kita tinggi, semakin kita rendah

Hari ni macam biasa kat ofis (mengantok as usual uols!). Agak busy sedikit dua tiga menjak ni. Alhamdulillah with the non-stop cake order so far. Syukur sangat-sangat and happy coz hubby really2 supportive.

Well actually bukan ni pon yg nak distory kan. But something that relate to tajuk kat ataih nun. Some story yang baru dengar tapi berkisar isu2 yang lapuk dan lama dah. 

Kejap tadi sowang member cerita pasal satu kes alkisah pasal sorang port police kena write show-cause @ apology letter sbb dia tak angkat tangan masa kereta oDato a.k.a CEO with one of the higher ranked manager lalu. That poor guy tgh jaga gate boom. logically, kalu lepaskan boom tu maka nescaya jatuhlah boom tu keatas kereta besar ituwww.

Tapi my entry ni bukan lah nak cite pasal siapa budak ituw atau kerete itu besar. Cuma rasanya isu tu isu remeh yg tak sepatutnya menjadi satu isu yg hingga menyebabkan kena buat surat maaf bagai kan. Personally lah.... it just an ignorance of small gestures yg kalau tak berapa nak betul, tegur je lah dgn baik sbg peringatan. Rasa macm kurang rasional la pulak sampai kena buat surat which later akan masuk dlm file that poor guy kan. hmmm... tapi yang menambah rasa cam tahape-hapetah nye.. bukan Dato' pun yg request the apology letter, tapi sang high ranked manager yg sama2 dlm kereta dgn dato tu. hehe..orang lain yg lebih sudu dari kuah kan. Tah pepe tah...

Bila kesilapan kecil mcm ni become such a big issue, hati ni mulalah tertanya, akal ni mula lah terfikir... "no big issue dah ke?" or dlm bahasa yg agak kurang senang nak didengar "takde kerja dah ke? dok nak carik salah orang sampai salah kecik pon nak diperbesarkan?"....

Itulah yang sering terjadi, kadang-kadang ni bila kita dah berada ditempat yg lebih tinggi, sampai kita tak perasan tindak tanduk kita mula menunjukkan akal yang lebih rendah kerana dah rasa diri lebih bagus dari orang lain. 

Renungan ni bukan untuk sesiapa.. tapi untuk mengingatkan diri sendiri je. Kalau ada sudi menerima dan sama2 mengambil nya sbg suatu peringatan.. Alhamdulillah.

2 comments:

  1. i like..(aku tulis sebab takdeh button suka cam kat fb)..wahahhaha..

    ReplyDelete

Nak joen gak: