Aug 24, 2010

Tangan yang memberi...

Salam Ramadhan kepada semua. Pejam celik pejam celik hari ni dah genap 15 hari kita semua umat Islam sedunia mengerjakan ibadah puasa. Seperti Ramadhan2 yang lalu, setiap kali datangnya bulan barakah ni aku selalu terdengar2 lagu nasyid ni.

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima
Menolong orang jangan harap balasannya
Biar dengan ikhlas jangan lah separuh hari
Tiap yang berbakti Tuhan maha mengetahui

Sikit sama merasa
Fakir jangan dilupa
Hidup kita hanya sementara

Manusia bersaudara
Kasih sesama kita
Jauhi dari bersengketa 

Sempena bulan baik hari yang baik ni despite of entry aku yang tahape hape sebelum, aku harap dapat berkongsi sesuatu yang baik untuk diri kita dan untuk semua. 

I just believe that setiap rezeki dan setiap nikmat yang Allah beri adalah untuk dikongsi. Bila mana kita, engkau dan aku berkongsi setiap rezeki tu.. satu kita bagi seploh Allah bagi balik kat kita. Picayalah! Allah maha kaya, dan tidak pernah kedekut dengan makhluknya kecuali manusia sendiri yang kedekut sesama kita. Sape manusia tu? sape lagi kalau bukan engkau, aku dan mereka lah.

Nota kaki semut:
Hati sering tersentuh bila teringat kat anak2 yatim time bulan2 puasa nih..

1 comment:

  1. betul tu maya..time bulan puasa ni la kena bykkn sedekah. moga blh jadi amalan terus lepas habis ramadan pun..hehe

    ReplyDelete

Nak joen gak: