Aug 27, 2010

Yummyliciouse Marshmallow Bar


Aku ni ske main.. eh bukan!.. ske makan, kuat makan dan gila makan. Tapi aku tak pernah lagi share recipes2 aku kat sini kan. Iskk bukan kedekut ilmu, tapi.. eleh setakat Fariza ituwww, dia bukan rajin nak buat pun. Makan rajin la.. cam aku gakkk!!!!

Ok ok, totop sesi mengeji fariza... ni pes time aku nak share ilmu memakan nih. (wakakaka.. njaluk ngapora yo Jah!) Tapi memula tu memasak dulu ah. Yang ni aku buat saje je untuk si edit yang lately ni asik mintak colat colat jer (chocolate). Anak pun dah cam mak nye. ketagih makan! So sambil2 aku dok wat beskut raya, ada bahan2 yang terlebih tu (saje je bli lebey!.. alasann!) ni lah hasilnya. Endingnya mak makan lebih dari anak. Potong kaki!!!!!

For Marshmallow and choc lover diluar sinun, kowang mesti giler terujer nak try nih. Tapi kalo kowang ada oven la. Kalau takde oven tapi cam terujer gak nak test... ape susah2, order jer dari Sweet Toothy! cheewahh.. dijamin sampai esok! wakaka.. slogan tak hengat! ala2 lupa diri sat. 

Memula kita layan gambo dulu...


Sila abaikan cake board yg ala2 calar ituww.. Haa.. ape air liur meleleh tu. Tak senonoh tul!

Ok recipes nye adalah sebegini lebey kurangnya. Tapi masa sukat jangan lebey jangan kurang thauuu! sukat cukup2 gituww!

Bahan A
 3/4 cwn mentega
1 1/4 cwn gula castor

3 biji tulo
1 tsp esen vanilla @ buttermilk @ butter vanilla

Bahan B
1 1/3 cwn tepung gandum serbaguna @ tepung biskut
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
3 tbsp serbuk koko

Bahan C
1/2 kacang (aku guna kuaci bunga matahari ngan bijik labu tu. Nak guna almond nib pon bley, nak guna wallnut pon boleh. tapi crushed dulu lah)

Bahan D
4 cwn mini marshmallow (beli je kat jusco RM8 sepeket)

Topping nye:

1 1/3 choc chip
3 tbsp butter 
1 cwn peanut butter (kasar)
2 cwn crisp rice cereal
satu sudu cocoa butter

Carer2 nak membuatnya

Pukul bahan A, mentega ngan gula castor sampai kembang masukkan tulo ngan esen pukul sampai agak2 nampak gebus sket. 

Masukkan bahan B, pukul perlahan. Kaup balikkan bahan C.

Panaskan oven 175 degree C, Griskan dulang 15 x 10 inch. Tuang dlm dulang pembakar dan bakar selama 18-20 min (or lebey kurang bila dah poked ngan garfu tu tak melekat dah).

Kuarkan dari oven, terabur kan marshmallow bagi menutupi seluruh bahagian atas adunan tadi and masukkan semula dlm oven for another 5 min dan kuarkan.

Sementaah dia dok dlm oven tu, cairkan bahan2 topping guna kaedah double boiler or bagi yg ada microwave tu, letak jer dlm microvawe sampai seme cair merata. kacau then spread kat atas adunan base ngan marshmallow tadi. Pastu chilled kan je dlm fridge, agak2 satu jam.

Pastu dah leh potong dan makan lah. Tapi bukan disiang hari thauuu!

4 comments:

  1. macam best ni maya! kaup balik tu mende?? gaul2 eh? kalo ko jamin konfem jadi, era nk buat raya ni. seyes nih!

    ReplyDelete
  2. kaup balik tu "fold in" dear. Insyaallah jadik. Aku tak up recipe ni kalau aku tak buat dulu. Tu tu kat gambo tu lah hasil nya.

    ReplyDelete
  3. kahkahkah..lepas gambar cekelat tue langsung aku tak baca...... nak makan karang aku order je kat ko...

    ReplyDelete
  4. Ja aku dah agak dah, ko memang menepati piawaian aku.. hahahaha

    ReplyDelete

Nak joen gak: