Sep 13, 2010

Itinery Eid-ul Fitr 2010

Puas beraya tahun ni, penuh jadual sampai 3rd raya. Taun ni tak lik Kedah so just melawat Mama  kat Teluk ANson je lah.

Khamis
Gerak ke Teluk Anson pas sahur. Sampai sana lam kul 9 lebey gituw. Alhamdulillah berjaya mengelak kesesakan lalulintas yang op kos dah dijangkakan kan. Kitowang gerak in 2 cars. Acik and family naik ngan ujeng, Along ngan Abgcik naik ngan kitowang. 

Sampai sana, seme bantai membuta sampai kul 3 huhuhuh.. bley gitu? balas dendam sbb tak leh tido pas sahur.. Kul 4 gituw aku gi paso carik lauk raya ngan hubby. Ptg tu depa bako lemang sampai berbako. Ujang arr.. bikin unggun api pehtu balun tido. Dah nye lemang keras sebelah ler. seb baik sket jer. Cehhh.. mmg takde ciri2 Ipin Belondo lah adik bujang aku sorang ni. Arwah abah a.k.a Ipin Belondo kan master in buat lemang. Tiap taun ngan sape lagik owang sijangkang jaya order lemang kalu bukan ngan Abah. TERBAIK WOK!!!!
Lomang Ujeng
Sesi berkelah sambil bako lemang
Malam raya tu aku ajak hubby gi ronda pekan Teluk Intan jengjalang tgk orang. Ok gak arr.. yang bes nye tak congested sgt and tak crowded sgt mcm kat Klang nun. Lemaih!

Jumaat - Raya Pertama
Pagi raya yang indah.. Ujeng ngan hubby yg kenkunun nak gi mejid kul 630 ler rancangnye. Ate kul 8 pagi kueh raya dah terhidang depa masih membuta. Tak leh pkai tul! last2 dedua, tiga2... ahhh.. seme tak gi semayang raya. leh gituw wakakakaak...

Pepagi raya kitwang yang pomp ni seme bangun, aku ngan Mama sebuk didapur, Along ngan Kacik kemas kat atas, isi balang kueh seme bagai lah. Mama masak rendang udang peberet arwah abah dulu, ngan masak gulai ayam. Aku lak buat lodeh ngan masak daging buat kicap blackpepper peberet darling aku tuh. Licin kaooo! tak sampai tghari daging tu dah pinis. Sekali hidang jerr. 

Tapi yang kelakar nye.. lauk macam2 bagai, udang ayam daging sayur seme cukup, tapi nasik impitnye terlupa nak carik mlm tadi wakakakka. Seb baik la ade lemang. Pak tiri aku pepagi ler carik ketupat segera... hahahaha. mane nak sempat tanak nye. Nak tanak pagi raya mama aku goreng nasik je ler makan dengan lauk2 tu seme... akekekek. Belasah je lah... Ketupat segera siap kul 10 kao! Simpan je ler wat makan tghari

Pastu kitowang camwhore lah adik beradik. Lepas camwhore baru bermaap2an.. hehehehe.. posing dulu beb. Tapi dok posing2 baru pasan... lupe nak amik gambo ngan Mama.. wakakka.. jahanam tul adik badik aku ney, termasuklah aku skali.
Ujeng, Zudut (adik ipar aku), Hubby & Aidid, Abgcik
Acik, aku & Along, Dayang Iris yang tido and Mya yang berangan tah kemane tah tu..


My own familia
Aidid yang terserlah kenottian nye ngan Abgcik yang kompom kecik2 dulu mang notti.

Petang tu gi berapa umah nenet, umah nenet belakang umah mama and umah cik Nah. 

Malam tu gak dah gerak balik Sijangkang. Ate bukan kampung senirik.. so tak reti nak dok lama2.

Sabtu - Raya Kedua
Hari ni puas beraya. Umah makndak, pakteh, cik awok, cik ti, cik dah, pak ngah, abang mat seme dah solosai. Tinggal umah ucu je sbb ucu pon lik kampung. Pehtu mlm lepaking umah aku usha katalog orang sblah umah. Haha sesi usha catalog yang makan TAUN nih. biasalah pompuan!

Ahad - Raya Ketiga
Ari ni jauh sket, gi beraya ke banting umah sedara blah mak gak. Sedara yang tak pernah dilupakn dan melupakan kitowang. Derang ni kirer sedara jauh yang paling beberet lah. Dulu masa ada abah, bukan takat balang kueh licin, siap kuar bantal lagik hahahaha.. kalu dok sejam dua tu tak cukup. pastinya separuh hari uol' kelah kat sana. Walopon lepas mama divorce ngan abah, derang tetap layan yg sama kat abah. Sbb derang kata Abah ni pon biras peberet derang hahahahaha.. Abah mmg TERBAEK!

Petang dari umah tu singgah lak ke Morib gi umah sedara tak sedarah my hubby hahahaha.. bley ker? Fuhhh mmg insap sape jadik menantu Pak Lang tu.. tazkirah dia panjang berjela. Sampai maklang dok sblh pun leh lena lah hahahahaha.. ja'at tul statement.

Isnin - Semalam ahh...
Gi raya rantau panjang laks, umah pakcik ngan anak buah.. pastu balik sambung membuto!
Selasa - Hari ni.. 
Bosan gilossssss.. napes la aku tak kije?

No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: