Oct 14, 2010

Dimana korang nak letakkan diri korang?

Sekumpulan 5 orang executive muda diberi satu test untuk menguji cara mereka berfikir. Setiap seorang diberikan sehelai kertas yang diatasnya terdapat kotak2 kecil yang selari antara satu sama lain. Dan setiap daripada mereka diberikan 3 jenis stationeri; gunting, pisau dan pembaris. 

Mereka disuruh memotong kotak2 diatas kertas tadi menggunakan 3 jenis stationeri yang disediakan tadi. 4 orang executive muda memilih untuk menggunakan gunting, manakala hanya 1 orang yang memilih untuk menggunakan pisau dan pembaris. 
Sedar tak sedar senario kat atas ni sebenonye slalu  kita jumpa kat tempat kije? Perasan tak? 

So rasa-rasanya korang kat mana? Salah satu yang 4 tadi tu ker? or yang sowang2 tu ke?


* Bila kita lihat someone yang buat kije tak ikot cara orang lain kije tapi dia tetap yield the same result, adakah adil  kita label kan orang tu sebagai tak effective / tak buat kerja  etc etc. Renungkan....

To work HARD or to work SMART? Pilihan ditangan anda...

No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: