Nov 9, 2010

Kenapa Susah Nak Berterus Terang



I'm wondering, why some peps susah sgt nak berterus terang..... tentang KEBENARAN. Setiap yang "benar", "kenyataan yang benar" especially which have some impact or effect on other peps nye feeling, aku rasa walau pahit walau maung walau menyakitkan walau bukan yang diharapkan, berterus terang adalah lebih baik.. well actually aku percaya itulah yang terbaik pun.

Yes some true fact can be menyakitkan, melukakan, boleh membuatkan orang marah, buat orang benci.. tapi bukan ke itu lebih baik daripada diam.. which is selalunya makan dalam. Pada orang yang tak berterus terang as well as orang yang memberikan harapan. Macam orang bercinta lah.. kalau sayang katakan sayang, jangan biarkan yang sorang lagi terbayang2. Kalau benci katakan benci, takde la yang sorang lagi ternanti2. tak gitu?? (Cheewahhh!.. contoh ini bukan aku ok!)

Sekurangnya2 bila satu kebenaran buruk tu terungkai dengan jalan berterus terang... marah, dendam, sakit, luka yang pastinya akan ada tu... sebenarnya lagi mudah dipujuk daripada, kebenaran buruk yang kita dgr dari mulut orang or just silent and the other party tu tak tahu langsung kebenaran and sakit menunggu dan menunggu dan mengharap dan mengharap.

Manakala kebenaran yang baik tu.. boleh membuahkan semangat, dorongan, keyakinan dan kepercayaan. Tak gitu?

Sejujurnya aku lebih suka orang lukakan hati aku dengan berterus terang. Bukak mulut, cakap. or sms kalau takot nak bercakap. so that aku belajar utk diminished marah, luka, benci aku tu perlahan2 and belajar utk redha. And slalunya by the end of the day.. aku masih boleh terus hidup dan berkawan dengan orang2 yang sebegini coz well I already noe the expectation rite! Walaupun dia pernah buat keputusan yang buat aku benci dan sakit hati.. at least aku dah tau.. and let bygone be bygone lah!  Benci dan marah selama 5 tahun tak sama dengan benci dan marah seumur hidup kan.

Its much much more better than someone which rather keep it quite, and just expect me to understand and  let me make my own conclusion. The reason is simple.. coz i wont understand it! and im not a mind reader! I hate this kind of peps. Who make me wonder all the time. Wut can i expect.. and wut not???...  wut can i do? and wut not? 

Slalunya orang2 sebegini akan membuatkan aku benci pada mereka pada sebab yang tak pasti.  Dan selebihnya aku mcm nak langgar dengan lori jer.Ahaks!


Layann.....

No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: