Dec 1, 2010

Midnight Motivation @ Be Responsible, Be Accountable

 

Bertanggungjawab dan jadilah orang yang boleh diharap ok! itu lah kot dalam bahasa melayunya hahaha.. hopefully aku tak bagi translation yg sesat.

Selagi mana kita ni namanya manusia, yang masih mampu berdiri, mampu menghirup udara Allah yang percuma ni, masih mampu menapak dibumi Allah yang indah tapi penuh ujian nih.. selagi tu lah kita bertanggungjawab keatas setiap tutur kata, tindak tanduk, perbuatan, keputusan yang kita buat dalam setiap urusan harian kita.

Nak berkongsi tentang tanggungjawab  terhadap Allah, oh rasa blom layak lah pulak bila ilmu terasa separas buku lali je. Takot nanti terbagi ajaran sesat.

So tonite i will cover bout (uicehh speaking sudah!) tanggungjwab kita sesama manusia.

Accountability ni kalau dlm pekerjaan, memang antara leadership quality yang orang akan pandang. Lagi lah pulak time buat PEP kan. Pekerjaaan adalah amanah, so bertanggungjwablah. Bukan lombu punya susu, sapi dapat nama. Sapi punya najis… lombu yang terpalit! ahh.. ni slalu la sgt jadik kan kan kan.

To become somebody which this quality, memang perlu banyak belajar and perlu ada control terhadap IQ dan EQ. Bukan setakat pandai tuding jari, or taichi or its not me, but he/her/them fault.. bila timbul satu-satu masalah.

But rather.. try learn to be more accountable and responsible by saying something like “Sorry, my mistake. I will correct it immediately” or “Sorry, i have overlooked at it.. i will make sure that will never happen again”.

Dalam kehidupan peribadi pun kena ada sifat Accountable ni. Sikap tanggungjwab dengan tindak tanduk perbuatan kita ni adalah baik ok! sangat lah terpuji.

As example, kita dah berjanji dengan seseorang untuk berjumpa.. tetiba kita tak datang, tak call, tak msg orang tu. Tu pun sikap unaccountable tuh. Why? kalau orang yg boleh di harap.. dia at least akan call or msg bila dia tak datang.

Or let say kita tgh bercinta asyik masyuk tetiba rasa cam tak bes je bopren ni. So we just decide to leave him like that without any given reason or good bye. Sikap tu mmg amatlah tak bertanggungjwab and perlu di kuntau ok.

Ada orang bagi alasan, hilang senyap2 ni bukan aper.. tak sampai hati nak lukakan hati orang tu. Vongok kan! tinggalkan tanpa nota sampai lak hatinya. Kenyataan mmg pahit… tapi tak sepahit hati yang mereput dengan dibebani persoalan.. apa salah aku? kenapa dia tinggalkan aku? Kenyataan pahit ni bila masa time kita terima dari orang tu  mang raser cam kunyah batang pokok batawali tu.. tapi after a while, ianya jadik ubat terbaik untuk keterusan perjuangan hidup.

Oh.. panjang la pulak.. sok lah sambung…

No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: