Dec 29, 2010

Midnight Motivation – Don’t Underestimate Urself..

 

“Bukan tadak talent.. just yet to be discovered”

Ku keudara lagi, lelewat malam after few nites tak online coz hubby was away and and dia bawak laptop (shud get one of my own la nampaknya pas ni). Just berlari berkejaran sekejap dari satu blog ke satu blog from my list.

Bila sampai kat satu blog from my blogroll nih kat sini. Nak tau cite panjang nyer.. gi je le jejak kat sana senirik hehehehe.

Just to share something out of my own so-called not-so-important life experience.

Once upon a time, i used to called diri aku ni as “Jack of all Trade”. Why??? aku suka cuba banyak mende, tapi slalunya setakat mencuba je. bila aku boring aku stop! never gone to serious. Cayo tak, pernah jadik pemain catur sekolah nih. Tapi aku berhenti sbb aku tak suka masuk competition. Stress to much of losing!

Aku pernah main netball since sekolah rendah which i stop masa aku kat uitm sbb tak suka kena pilih masuk team senior. Aku pandai menjahit… pernah gi kelas pun, but baju senirik pun aku tempah kat orang lain. Why? oh sungguh lah membosankan seh!

Literally I’m good with computer and IT stuff.. tapi semua self-taught yang selalunya diaplikasikan utk tujuan tak berpekdah dan menyalah guna hehehe.. oppss! Aku dilahirkan dengan art skill (which semua orang relatekan dengan ke-lefthanded-an aku) tapi aku tak consistent.

And yer.. aku dah start baking since tingkatan 3 ok! Tapi kau tgk berapa lama aku tunggu sblm aku betoi2 really apply skill aku tu. Dari 1994 sampai last year kau kira lah senirik.

Oh itu baru sket tuh… Sampai lah kesatu tahap aku dapat rasakan sendiri ke-Jack-an aku… but master of none. So lame kan? Aku rasa aku ni very de very lah untalented, very malas, very stupid, tak effective yadda yadda yadda.. yer.. memang depress.

But then thing goes on like that.. until one day aku belajar memotivasikan diri aku dengan lebih ganas lagik. Gasak diri aku senirik untuk keluar dari satu tahap depresi yang sangat tinggi, tahap self-esteem yang terhamat low dan really rasa useless.

Aku start polish balik skill aku in baking + aku gagahkan diri attend classes to refreshed semua yang dah lama kena tinggal dan dah berkarat tu. And now.. i am back on track.

Satu lagik hidden talent yang aku tak sedar selama ni.. i love writing. As aku ni dah berkurun kerja involved in sales, marketing, business development…aku ingat itulah AKU. walaupun yes.. kebanyakan masa aku tak enjoy buat kerja tu. Tu yg menambahkan lagik depresi kot.

But since 4 yrs back aku kena transfer to other dept (which i am now)… siyesly aku sedar I LOVE to write. yes a lot. I’m enjoying it so much. Walaupun kengkadang tu (most of the time actually) it really hard and, oh suck ok! Tapi still aku happy doing it.

Sedar tak sedar.. dari lepas habis belajar, pernah merasa kerja waiter, chambermaid, kerani sandaran yang di macaikan yadda yadda yadda… (yer.. seme benda aku nak cuba)… YES inilah kebolehan aku!

So stop underestimated urself again MAYA!

and i love for his quote “This whole entry is some sort of self-reminder to myself. Stop whining, head up and enjoy being myself. After all, life is too short to over-think of something unnecessary.”

4 comments:

  1. i tried almost everything but most of them half way done..*Sedih.

    haha

    ReplyDelete
  2. halfway je bukan fail lagik kan. Cuma belum masanya.. owng melayu suka cakap "belum sampai seru!"

    ReplyDelete
  3. happy new year kak. moga yg baik2 saja tahun ni:)

    ReplyDelete

Nak joen gak: