Jan 23, 2011

Kalau nak meniaga, biarlah tau productnya

Semalam aku di approachd oleh sowang ofis mate. Memula tu dia order cupcake, then dia nak self collect kat rumah je.  Masa sms tu dia ada tanya, anybody else ke kat rumah.... my hubby? coz dia ada nak talkd on something. Aku dah ckp sesiap dah.. if MLM.. the answer is NO. score A pun NO gak. Tapi dia kata it was something else.  Ok the aku tunggu la kat rumah. Upenye nak jual insurenn berbentuk investment plan. 

Memula tu aku kasik la adik tu intro dulu product dia. Pastu aku ckp ar, aku dah amik dah insuren + investment plan. Pastu dia cer la pulak pasal saving education utk my kid which pun aku dah hambik gak since anak aku blom cukup setahun pon aku dah start. Pastu dia propose lak new investment plan (katanya lah) and terangkan yadda yadda yadda. Ok lah layan je lahhh.. pastu. bila raser cam dah tak bley blah dgan notes yg dia share tu, aku pun mulalah bertanya soklan. 

Frm 1 q's to another. Which takde satu pon soalan tu berjawab dgn jawapan yg sepatutnya, yang menunjukkan dia tak betul2 paham pon product dia nak jual tu. Bila aku tanya pasal installment plan, dia kata ada. Tapi bila aku tanya pasal coverage seme tu, dia agak teragak2, which kemudiannya dia kata dia advice owg bayar annually as installement plan tak cover insurance until owng tu cukup bayar setahun. Bila aku tanya, what if aku nak installment plan yg provide aku coverage since the 1st day aku bayar.. dia stop there without any proposal or choices yang mungkin lebih menarik minat aku. Tu blom lagik aku tanya ape perbezaan product tu dgn product yg dioffer co lain. 

According to her, dia dah 2 taun buat. But terang2 lacked of product knowledge. Aku bukan nak kata aku ni pandai, but kalau nak persuade aku pasal insuren pasal investment.. silalah khatam dulu ok (oh riak sekejap muehehehe). Bukan aku tak suka, or tak support tapi pada aku bila kita ni nak meniaga, pastikan lah product knowledge kita tu ditahap yg acceptable. Kalau nak berjaya. terus. kena capai tahap membanggakan. Kalau tahap sekadar nak duit lebih tapi hafal product.. lupakan lah ok.

Anyway before she left without selling anything, as a courtesy aku share few tips for her to follow kalau nak terus berniaga:-

1. Kena ada product.
2. Kena paham product, strength & weakness.
3. Kena tahu kelebihan product.
4.Kena tau dan paham lain2 product yg co. offer. Walaupun kita tak berminat nak jual other product. But at least kita tak kelihatan dungu bila ada customer anonymously tanya pasal other product.
5. Kena kenal competitor.
6. Kena kenal target audience. Nak jual investment RM4,000 jgn la carik orang bergaji Rm1500 with anak 5. Or if nak convince orang2 sebegini gak, carik strength of the product.. offer alternative and customize.
7. Belajar, belajar, belajar.. kaji, kaji, kaji current related issue. update urself time to time and everytime.
8. Jangan turn down product lain yg you tak pernah kaji, dan paham. 
9. Be prepare with fund knowledge.
10. Jangan anggap customer itu dungu, dan jangan tunjuk anda itu dungu di depan customer.
11. Get brief info on your target audiance, background & knowledge. Brief je pun cukup. sblm terangkan product kita tu.. ajak dia borak2, santai2 and tanya lah.. dah amik insuren ke. anak berapa orang. Coverage derang skang camane. education saving mcm mana. Then bila kita punya mind ni dah prepare dgn memacam product knowledge, insyaallah immediately kita akan tau ape best product to offer.

Tu je ler sebahagiannya.. U'ols nak hambik, silalah. Tamau kalu.. kau punya pasal lah. 
 






No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: