Jan 28, 2011

Sepintas Lalu - HCMC Vietnam day 2


Today's my 2nd day @ HCMC Vietnam. Bangun pagi breakfst oredi prep. Tinggal makan jer hehehe.. bangun dah ler lmbat than tuan rumah. Oh sungguh la best!

@ 1 kuar gi town, gi market to looked for gift and survenir utk family and frenz in Malaysia. Dengan berjalan kaki, sambil menikmati keunikan dan kesibukan Saigon during peak hours. Lagi pulak depa pun tgh sibuk for Chinese New Year prep. Jgn tatau.. kat sini depa cuti sampai seminggu for CNY. Kelass kauu!

Senireka bangunan kat Saigon ni design banyak dipengaruhi oleh senireka british colonial. Cantik actually, boutique2 hotel, local designer's boutique outlet is everywhere.. which is quite a WOW! for me, as it considered hard to find this scenarios back in Malaysia. Shop lots kat sini pon semua skinny2 size mcm orang vietnam. Hardly to find orang vietnam yang leh dikira overweight. Sepanjang pemerhatian 2 hari ni.. i see none. Either derang bersembunyi or memang Vietnamese takde yg overweight.  And supprisingly, hardly to find orang Vietnam smoking samade yang lelaki or perempuan. Yeah there is some, but aku rasa 2 kali je kot aku terserempak. Even kat pasar2 terbuka pon susah nak jumpa. But only in Vietnam, awek cun pakai dress bling2 macam nak gi dinner tuh.. ride a motorcycle. yang tak bley blah nye, siap dok kaki bersimpuh tenggek ataih motor as a passenger tuh. pakai skirt ketat camno nak kangkang kan hahahah. Tu kau tak tgk lagik dlm motorcycle yang bertali arus tu ade la pulak bicycle ride kat tengah2 main road (main road ok! no kidding). rilek and leisure je bawak basikal ok, mcm side seeing. Nanti lah balik mesia aku haplod koleksi gambo pelik tapi menarik yang sempat aku capture kat sini. 

Then after nearly 3 hours hauling my shopping list (oh tidak lah lama kan), we went back to the apartment to have a good rest (tido) maghrib huhuhuh. Actually i'm not really into that kind of shop hopping bila travel overseas nih. Which aku end up buying things for my family members and frenz jer. Today only i burned a hole in my pocket and also my credit card.. but bila balik rumah baru aku perasan, ehh baju sepasang jer aku beli utk diri aku senirik???? huhuhuh.

Ok tomorrow either just resting at home, or mungkin keluar just for buying thing frm Hard Rock Cafe for fella frenz yng order. And also something for the kids, yang aku tak sempat beli lagi tadi siang. 


No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: