Mar 7, 2011

Jelajah Blog 2011: Kategori IBU


Dah agak lama dah aku tak menjoenkan diri ngan xtvt blog bro'beng ashaari.  So hari ni aku nak menjoenkan diri bila mana dia buat Jelajah blog terbaru kategori 'IBU". Tentu saja ahkak layak dah kan.. anak dah 2.


Siapa daku....
I am a career mom with 2 cutie pies, Aidid & Mya. Full time Officer with Northport (Malaysia) Bhd, and freelance baker/cake decorator from home.  Aku talkative, aku agressive, aku fast forward, aku stubborn, aku tak sabar, aku proactive yadda yadda yadda... (and the list goes on... as tomorrow's never end). The kids called me "Bonda" and the father "Ayahanda". Classic kan? aha!

Yang manis...
From day 1 bergelar ibu, hanya yang pernah melalui je dpt gambarkan kemanisan memiliki cahaya mata. Letih lenguh lemas memgendong sembilan bulan 10 hari tu, + kesakitan semasa dok meneran nak bagi depa keluar... semua tu hilang sekelip mata, the moment aku terpandang the serenity of my newly born child. Sayu gembira sebak semua rasa ada. Perasaan yg hanya dpt dimiliki sejurus selepas kelahiran.


Sepanjang 9 bulan membawak dlm perut tu rasa masa hamat lah perlahan, tapi bila dedua dah keluar.. sedar2 dah dua tahun lebih dah anak bujang, and  anak dara ahkak skang ni pun dah setahun 3bln. Kepantasan masa berlalu yg tak teraser. Dan pastinya tak terpilih yang mana kenangan paling manis bergelar ibu sebab setiap detik sehingga sekarang adalah kemanisan yg tak terhurai dengan perkataan. Yes! Feel it to believe it!


Dan yang pahit....
Kenangan pahit maung nye lak.. hmmm.. aaaa... hmmmm... errrrr.. isshhh... ohhhh.. ahhhh.. errrkkk.. ngeeee.. ahhh..  huhuhuhuhu
well, tak yah cite ah. Tak bes pon nak ingat. 


Wahai suamiku..
Jangan lupa balik nanti beli susu.. and pempes anak pon tinggal satu. ok hun' i l ebiu!

Wahai anak-anakku..
Bonda sayang kamu. Ingatlah akan pesanan ku untukmu, kerana Bonda sentiasa sayang kamu.



DO IT ANYWAY

The Paradoxical Commandments
by Dr. Kent M. Keith
 
People are illogical, unreasonable, and self-centered.  Love them anyway. 
If you do good, people will accuse you of selfish ulterior motives. Do good anyway. 
If you are successful, you win false friends and true enemies. Succeed anyway. 
The good you do today will be forgotten tomorrow. Do good anyway.
Honesty and frankness make you vulnerable. Be honest and frank anyway. 
The biggest men and women with the biggest ideas can be shot down by the smallest men and women with the smallest minds. Think big anyway.
People favor underdogs but follow only top dogs. Fight for a few underdogs anyway.
What you spend years building may be destroyed overnight. Build Anyway.
People really need help but may attack you if you do help them. Help people anyway. 
Give the world the best you have and you'll get kicked in the teeth. Give the world the best you have anyway.

harapanku..  
Anak-anak ku, sentiasa lah berpegang berpegang pada yang SATU.



Satu,  
Kasih nan abadi,  
Tiada tandingi, 
Dia Yang Satu

Dua, 
Sayang berpanjangan 
Membawa ke syurga 
Kasihnya ibu

Tiga,
Lapar dan dahaga 
Rela berpayahan 
Setianya ayah

Empat,
Mudah kau ketemu Berhati selalu
Beza antara 
Kasih dan kekasih....

Gadisku,.,
Walau dimana pun jua, walau dengan siapa, walau kerana apa, walau untuk apa jua tujuanmu.... nasihatku...


Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu

Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu












36 comments:

  1. aidid & mya sgt chumelll...gud luck..tak leh join sebab lum jadi mama lagi...apapun dtg utk support semua yang join segmen nih.. =D

    selamat hari wanita...

    ReplyDelete
  2. tenkiu cik sue.. selamat hari wanita back to u.

    ReplyDelete
  3. Jenjalan tengok geng mama-mama

    http://diarialeesya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Hai mama...

    Alaaa, bila turn kite nak jadi mama nie..

    ReplyDelete
  5. pinky momma dtg melawat dr blog abg ben =)
    teru folo kamu mama..

    anyway pesanan utj hubby x menahan tu hahaha
    u rocxx la sis! i suka pesanan tu..

    jemput sggah pinky momma kalau sudi..

    http://eppyphamdiary.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam singgah kenal akak...dinaz best bace n3 u...slmt hari wanita untuk kita semua...smile.

    ReplyDelete
  7. datang dari blog bro ben..

    follow kakak..
    jom singgah blog ct pulak sambil vote untuk penyertaan pencarian 10 blog tercantik...klik yang akak buat sangat bermakna untuk ct...
    jom baca

    http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/ct-berkempen-bukan-manifesto-ingin.html

    ReplyDelete
  8. aidid n mya very cute...
    happy women's day to akak...

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan dr blog ben :)

    ReplyDelete
  10. sgt best.. teruja baca blog ibu2 nih. singgah n memang tertarik.. comel sgt aidid n mya.. bila agak nye leh jadik cm bonda aidid n mya.
    ngeeee... =D

    ReplyDelete
  11. salam perkenalan dan selamat hari wanita juga maiza ucapkan..best baca entry awak ye..

    ReplyDelete
  12. "nice entry tau... dtg dari blog abg ben.... jom bce petua orang2 tua tntg soal kecntikan tubuh badan..."

    selamat berkenalan ye...:)

    ReplyDelete
  13. nice post dear. salam kenal, naz singgah dari blog abg ben. smga menjadi ibu yg baik kpd anak2 dan isteri yg mithali kpd suami :)

    p.s : doakan naz dpt jodoh ye. :)

    ReplyDelete
  14. salam kenal.. haha, pesanan utk huby tu xtahan lala.. mmg gelak baca..

    ReplyDelete
  15. singgah dari segmen abg ben

    selamat hari wanita!
    semoga menjadi ibu yang tabah dan cekal dalam melayan karenah anak2

    sweet sgt entri ni..

    ReplyDelete
  16. salam.

    tahniah direview oleh BA. dh follow akak dan salam perkenalan dr saya :)

    ReplyDelete
  17. hm...N3 yang menarik...
    salam perkenalan..dari segment abg ben - ibu

    ReplyDelete
  18. To sweetest dudes and dudettes yang singah.. terima kasih yang tak terhingga, salam sayang dan kenal2 ok. Insyaallah nanti ahkak polo2 u 2 3 and 4 gak ek.

    xoxo..

    ReplyDelete
  19. dtg dari blog ben....;) nama anak kita sama lah (mya)

    nice n3...

    ReplyDelete
  20. salam dr blog pakcik ben.
    comel anak2 akak..hihi smoga mnjadi ibu yang baik ^_^

    ReplyDelete
  21. assalam.. dtg dari blog en.ben.. suka baca.. keep up the good work.. xleh nak join.. kekeringan idea.. hahahaa

    ReplyDelete
  22. nice blog! tahniah..singgah dari blog en ben.selamat berkenalan.
    dah follow juga.

    http://mamaglamdiva.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. hee kreatif sungguh..bee dtg dr blog ben salam kenai2 :)

    ReplyDelete
  24. salam perkenalan mommy.. leh kongsi2 about mommy kan :)
    datang dr blog ben... jom follow sy jgak.. :)

    ReplyDelete
  25. salam perkenalan jalan2 cari segmen utk en ben sempena hari wanita/jelajah blog ibu

    ReplyDelete
  26. Tanpa ibu siapalah kita..
    Tahniah kerana menjadi seorang ibu, semoga memiliki anak yang soleh dan berjaya..

    ReplyDelete
  27. suke statement:
    Jangan lupa balik nanti beli susu.. and pempes anak pon tinggal satu... hehehe...

    singgah ziarah dari blog abg ben... smlm x sempat nak join...

    ReplyDelete
  28. jalan2 baca segmen blog iibu.menarik sangat.:)

    ReplyDelete
  29. jelajah berkawann utk semua... ore followww jgokk...!!!

    ReplyDelete
  30. salam kenal. singgah dari blog BA. sudilah join segmen ni ye. tq
    http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html

    ReplyDelete
  31. :) mcm² cabaran kite jadi mak ni kan?

    meh ke rumah..
    ~c.u.t.i~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  32. salam maya, bestnya header, terkebil2 saya meneleknya..selamat berkenalan ya..terjah dari blog ben, saja2 nak tukar2 link kot2 boleh share info psal ibu2 nih.. i'll be back coz dah jadi ahli kelab u dah ni.. :) p/s pesanan pada hubby : beli pampers ? hahaha ... gelak bosar den baco

    ReplyDelete
  33. when examine questions that they are too lyceum they faculty contest their
    employees and their fees tenable or too teensy-weensy.
    tiring the inappropriate things these emails on a regular basis to ward
    off problems. Since rite rings to grayness or gilded and precious
    metal you have in your elegance up by a master.
    They Personalized T-Shirts [http://dev.cc-marketplace.gotpantheon.com/stories/custom-t-shirts-honourable-decisive-articles-yourself-so-you-may] Custom iPhone 5 Cases Custom iPhone Cases (foto.prikolisti.com)
    Custom T-Shirts ()
    Custom iPhone Cases ()
    Custom iPhone 6 Cases Custom Iphone 6 Cases Custom iPhone 5 Cases Custom iPhone Cases Custom Shirts
    Custom iPhone 6 Cases Custom T-Shirts (hihume.ru) Custom T-Shirts Custom iPhone 5 Cases decease to renew your protection aim handle you in the vivify
    reimbursement. Should you put when you don't motivation, you attain the to the highest
    degree of them may not be a intensiveness to be landscaped.sensing For liveliness shelter fill
    up don't deficiency to color all your parentage inaccurate of your internet site.
    You can

    my blog post - Custom iPhone 6 Cases

    ReplyDelete

Nak joen gak: