Aug 23, 2011

Ramadan remind me of...


When i was small, me together with few kids in the neighborhood just love to memekak dgn mercun dan some of them main meriam buluh (zaman aku takde kes2 putus jari cam sekarang ok!), termasuk lah  salah satu game faveret kitorang, main hide and seek after buka puasa especially towards the mlm 7 likur. Orang len dok tarawikh ko melalak main sorok2 yer setan! 

There was one night when kitorang tgh main2 tetiba sorang kawan hilang tak muncul2. Mengelabi kitorang carik dia. Nak ketuk pintu rumah dia takot kena marah, so we all just carik je sampai lah ke one of my neighbor's backyard. Tetiba je sorang kawan menjerit dan berlari "Hantuuu!".. without 2nd tot kami semua jerit sama dan terkincit lari balik kerumah masing2. Padalah tatau  mende pon. Orang jerit kitorang pn jerit jer... I polo! Trus tak keluar rumah dah mlm tu, menggigil kepala lutut. Sok pagi dpt tau yang dia nmpk was actually just susunan bag simen covered with greyish cloth. Ceh bikin suspen plak. Kawan yg ilang tu pulak, org len gi menyorok dia gi balik umah sambung makan nasi. Pastu his mom forced him to go to sleep immediately. Tu la pengajaran, jgn menyetan time orang bertarawikh!

There was also one day where on my way back berjalan kaki  after puas melompat ngan kawan2, aku terjumpa sebiji pelam padi masak kat bawah pokok pelam besar depan rumah. So dgn konpidennya aku gi masuk bilik air (that time bilik air kat luar rumah lagi).. basuh kaki and bedal pelam tu. Pelam padi kan halus.. so sekejap je la Sadaqallahulazim!.

Pehtu aku masuk rumah and  makcik aku lak masuk bilik air. Tetiba dia kuar bilik air dia tanya kat kitorang "Ucu bau pelam la dlm bilik air. Sape makan?" aku just geleng and jongket bahu.. Lepas 10 tahun from that event, baru aku teringat.... "Eh aku la yang makan pelam tu. Siyes aku terlupa! tak tipu.. Sumpah!" So kiranya puasa aku tak batal la kan kan kan.. sbb aku tak sengaja, sbb aku lupa kan kan kan!



No comments:

Post a Comment

Nak joen gak: