Skip to main content

Posts

Showing posts from February 6, 2018

TIP RANCANG KEWANGAN: 7 Sebab Kenapa Perlu Simpan Sebelum Belanja

Kita selalu dengar, kerap sangat dgn pepatah "Save before you Spend", simpan sebelum berbelanja. Dan tentulah kita tahu itu memang cara terbaik dalam pengurusan kewangan.
Tapi macam biasa, godaan kat luar tu bermacam-macam dan adalah penting untuk kita selalu ingatkan diri sendiri so that tak jauh menyasar dalam sedap berbelanja. Bila duit dalam tangan, semua benda jadi penting dan perlu. Tapi bila tak ada, tak pulak kita meroyan macam tu kan kan kan.Tabiat atau lebih sedapnya tebiat berbelanja melebihi keperluan ni bukan masalah 1 orang tapi ramai dalam masyarakat kita menghadapi masalah ni, especially bilamana kita hidup dizaman semuanya dihujung jari.
7 SEBAB KENAPA KITA PERLU SIMPAN SEBELUM BELANJA

Jom kita beri perhatian kepada 7 perkara dibawah, alasan-alasan kukuh kenapa kita kena lebihkan simpan sebelum belanja?

1. Jimat duit baik untuk kesihatan
Duit memang tak boleh beli kesihatan, tapi kalau poket kita sihat, kita dapat capai sesuatu yg dipanggil Financial Secur…