Skip to main content

Posts

TIP MERANCANG KEWANGAN: Unit Amanah - Cabang simpanan/pelaburan mudah

Walaupun dizaman teknologi dimana semua informasi mudah dihujung jadi, tapi ternyata masih ramai lagi yg tidak tahu atau skeptikal bila perkataan PELABURAN disebut.
Kenapa? "Aku takde duit la nak buat modal" "Susah la, tak pandai!" "Rumit lah, banyaknya nak fikir" "Ekonomi teruk, kompom rugi" "MLM ke?" "Ape tu? LABUR? nama kuih ke?"
Bila sebut labur ramai lagi yg membayangkan kita kena keluarkan upfront modal yg besar dan risikonya sama ada untung besar atau rugi besar.
Kalau anda masuk kategori yg muncul dengan soalan-soalan diatas, pastikan anda baca artikel ni sampai habis.
Simpanan Pelaburan Unit Amanah
Selain dari pelaburan Hartanah, Stock Trading, Simpanan ASB dan Emas, pelaburan Uni Amanah merupakan 1 lagi cabang mudah dan popular untuk mendapatkan pendapatan pasif jangka panjang dengan purata keuntungan simpanan antara 3%-13% setahun bergantung kepada portfolio dana yg kita pilih. 
Dengan berbekalkan modal simpanan se…
Recent posts

Kemana Hasil Harta kita?

Kenapa tak nak tambahkan pendapatan pasif?
"Cukuplah tu, nnti banyak-banyak kumpul ntah sempat aku rasa ke tidak".
Jawapan cliche'...
Adakah cukup smpi hujung usia kita jadi orang yg "Miskin"?
Bukan miskin tak berharta, tapi tak punya harta untuk diamanahkan, untuk di infakkan. Harta cukup-cukup untuk sampai kita mati sahaja. Cukup ke?
Apa kata kita sama-sama tukar objektif kita... Gandakan usaha sehingga kita layak berzakat. Kembangkan simpanan, supaya banyak lebihan untuk diinfakkan bila kita meninggal dunia nanti.
Untuk apa jadi si kaya yang miskin...



5 Steps to Healing Your Financial Regrets

Well, we all make money mistakes. And on top of our mistakes, we feel horrible about them. Do you struggle with being critical of yourself over a money mistake? Are you plagued with regret over what you did- or didn’t do? Do you keep thinking and thinking and thinking- swirling in a circle—wishing you’d done things differently?
To compound our woes, we rarely talk about them. When we make relationship mistakes, we often hash over the “I can’t believe I did that”. But when it comes to money, we can be extremely self-critical—suffering pangs of regret and remorse- replaying our money mistakes over and over in our head– mostly in isolation. Here is how to heal.
1. Talk about it! And name the regret.  We all know that speaking our truth heals, so get clear about the regret… and tell someone. Whom do you trust with your regret? Who would not judge you but would simply listen and love you anyways? Be specific about what you regret. “I regret incurring that RM23,000 in credit card debt over th…

PERUNDING UNIT AMANAH: Kelebihan Menyimpan Wang

Rahsia menyimpan yang sebenarnya takde rahsia pon, cuma selalu yang berlaku kita tak bersedia nak mulakan, tak tahu dari mana nak mulakan.
EARN * SAVE * INVEST USAHA * SIMPAN * LABUR
Pernah tak kita rasa kita ni penat pegi balik keje, tapi in the end of the day macam apa pon tak tercapai. Duit habis buat belanja, tapi tak pernah rasa puas. Sebab apa? Sbb soping ni mmg seronok, tapi keseronokan dia sementara dan kita takkan berhenti buat perkara yang sama sbb tanak hilang keseronokan. Smpi kadang2 tu dah jadi kecanduan. Lagi la pulak zaman soping online ni oi.. kalau sehari tak menggetik lazada, lelong, 11street, mudah.my dan yg seangkatannya rasa menggeletar satu badan 😂😂😂. Mana barang keperluan, mana barang kehendak pok kita dah failed big time nak bezakan. Jgn terkejut... Itu biasa 😅.
Tapi seriously u need to stop that.. STOP NOW. benda pertama kena buat setiap kali dapat gaji, or dapat peruntukan dari suami.... asingkan!
Asingkan portion untuk Simpanan, Bayar Hutang dan settle…

TIP RANCANG KEWANGAN: 7 Sebab Kenapa Perlu Simpan Sebelum Belanja

Kita selalu dengar, kerap sangat dgn pepatah "Save before you Spend", simpan sebelum berbelanja. Dan tentulah kita tahu itu memang cara terbaik dalam pengurusan kewangan.
Tapi macam biasa, godaan kat luar tu bermacam-macam dan adalah penting untuk kita selalu ingatkan diri sendiri so that tak jauh menyasar dalam sedap berbelanja. Bila duit dalam tangan, semua benda jadi penting dan perlu. Tapi bila tak ada, tak pulak kita meroyan macam tu kan kan kan.Tabiat atau lebih sedapnya tebiat berbelanja melebihi keperluan ni bukan masalah 1 orang tapi ramai dalam masyarakat kita menghadapi masalah ni, especially bilamana kita hidup dizaman semuanya dihujung jari.
7 SEBAB KENAPA KITA PERLU SIMPAN SEBELUM BELANJA

Jom kita beri perhatian kepada 7 perkara dibawah, alasan-alasan kukuh kenapa kita kena lebihkan simpan sebelum belanja?

1. Jimat duit baik untuk kesihatan
Duit memang tak boleh beli kesihatan, tapi kalau poket kita sihat, kita dapat capai sesuatu yg dipanggil Financial Secur…

Words of wisdom from Pak A. Riawan Amin

Do thing for ALLAH only

We have nothing, everything is Amanat.
Our life is our Amanat

Nothing can make you feel so happy
Nothing can make you feel so bad or sad

Perang yang terbesar adalah mengalahkan diri sendiri.  Most of our enemies are inside our self. We are the most dangerous entity to our self.

Once you succeed in managing yourself, you will succeed in everything else.