Skip to main content

PERUNDING UNIT AMANAH: Kelebihan Menyimpan Wang


Rahsia menyimpan yang sebenarnya takde rahsia pon, cuma selalu yang berlaku kita tak bersedia nak mulakan, tak tahu dari mana nak mulakan.

EARN * SAVE * INVEST
USAHA * SIMPAN * LABUR

Pernah tak kita rasa kita ni penat pegi balik keje, tapi in the end of the day macam apa pon tak tercapai. Duit habis buat belanja, tapi tak pernah rasa puas. Sebab apa? Sbb soping ni mmg seronok, tapi keseronokan dia sementara dan kita takkan berhenti buat perkara yang sama sbb tanak hilang keseronokan. Smpi kadang2 tu dah jadi kecanduan. Lagi la pulak zaman soping online ni oi.. kalau sehari tak menggetik lazada, lelong, 11street, mudah.my dan yg seangkatannya rasa menggeletar satu badan 😂😂😂. Mana barang keperluan, mana barang kehendak pok kita dah failed big time nak bezakan. Jgn terkejut... Itu biasa 😅.

Tapi seriously u need to stop that.. STOP NOW. benda pertama kena buat setiap kali dapat gaji, or dapat peruntukan dari suami.... asingkan!

Asingkan portion untuk Simpanan, Bayar Hutang dan settle komitmen bulanan. Selebihnya baru lah belanja.

Mulakan sikap ni dari seawal mula bekerja, masa-masa kita masih muda. Or kalau tak sempat buat masa muda... Buat SEKARANG. Selagi kita tak mulakan, selagi tu kita takkan nampak hasil menyimpan.

BIARKAN DUIT KITA JUGA BEKERJA UNTUK KITA

Berapa dividen kita boleh dapat simpan dlm ASB? Purata 5-7% setahun.

Keuntungan Simpanan Tetap?
3-4% setahun.

Return dari Simpanan Unit Amanah?
Purata tahunan 7-13%.

Simpanan Tabung Haji?
4-6%

Simpan bawah bantal?
-3% setahun
*Kenapa negative? Nanti kira sambung di post yg lain.

Agak-agaknya lepas bertahun menyimpan, dengan keuntungan yg diam tak diam bercambah, berapa agaknya nilai simpanan kita? Dan 1 rahsia yg bukan lagi rahsia, dengan dividen 8% kita sebenarnya dapat gandakan sekali ganda duit simpanan dalam tempoh kurang 10 tahun.

So rasanya lepas 10 tahun kita nak beli rumah ke, nak keluarkan modal anak belajar ke, tiba2 nak pergi haji atau umrah, nak pinang anak orang or nak pergi honeymoon, tiba2 ada keadaan kecemasan yg memerlukan duit yg banyak... Senang ke susah? Lapang ke sempit?

Nampak mudah kan... Tapi percayalah, ramai yg masih gagal. Rancanglah, dan kalau belum, belum terlambat untuk mulakan.

GAGAL MERANCANG ADALAH MERANCANG UNTUK GAGAL.




Comments

Popular posts from this blog

TIP RANCANG KEWANGAN: 7 Sebab Kenapa Perlu Simpan Sebelum Belanja

Kita selalu dengar, kerap sangat dgn pepatah "Save before you Spend", simpan sebelum berbelanja. Dan tentulah kita tahu itu memang cara terbaik dalam pengurusan kewangan.
Tapi macam biasa, godaan kat luar tu bermacam-macam dan adalah penting untuk kita selalu ingatkan diri sendiri so that tak jauh menyasar dalam sedap berbelanja. Bila duit dalam tangan, semua benda jadi penting dan perlu. Tapi bila tak ada, tak pulak kita meroyan macam tu kan kan kan.Tabiat atau lebih sedapnya tebiat berbelanja melebihi keperluan ni bukan masalah 1 orang tapi ramai dalam masyarakat kita menghadapi masalah ni, especially bilamana kita hidup dizaman semuanya dihujung jari.
7 SEBAB KENAPA KITA PERLU SIMPAN SEBELUM BELANJA

Jom kita beri perhatian kepada 7 perkara dibawah, alasan-alasan kukuh kenapa kita kena lebihkan simpan sebelum belanja?

1. Jimat duit baik untuk kesihatan
Duit memang tak boleh beli kesihatan, tapi kalau poket kita sihat, kita dapat capai sesuatu yg dipanggil Financial Secur…

Words of wisdom from Pak A. Riawan Amin

Do thing for ALLAH only

We have nothing, everything is Amanat.
Our life is our Amanat

Nothing can make you feel so happy
Nothing can make you feel so bad or sad

Perang yang terbesar adalah mengalahkan diri sendiri.  Most of our enemies are inside our self. We are the most dangerous entity to our self.

Once you succeed in managing yourself, you will succeed in everything else.