Skip to main content

PERUNDING UNIT AMANAH: Kelebihan Menyimpan Wang


Rahsia menyimpan yang sebenarnya takde rahsia pon, cuma selalu yang berlaku kita tak bersedia nak mulakan, tak tahu dari mana nak mulakan.

EARN * SAVE * INVEST
USAHA * SIMPAN * LABUR

Pernah tak kita rasa kita ni penat pegi balik keje, tapi in the end of the day macam apa pon tak tercapai. Duit habis buat belanja, tapi tak pernah rasa puas. Sebab apa? Sbb soping ni mmg seronok, tapi keseronokan dia sementara dan kita takkan berhenti buat perkara yang sama sbb tanak hilang keseronokan. Smpi kadang2 tu dah jadi kecanduan. Lagi la pulak zaman soping online ni oi.. kalau sehari tak menggetik lazada, lelong, 11street, mudah.my dan yg seangkatannya rasa menggeletar satu badan 😂😂😂. Mana barang keperluan, mana barang kehendak pok kita dah failed big time nak bezakan. Jgn terkejut... Itu biasa 😅.

Tapi seriously u need to stop that.. STOP NOW. benda pertama kena buat setiap kali dapat gaji, or dapat peruntukan dari suami.... asingkan!

Asingkan portion untuk Simpanan, Bayar Hutang dan settle komitmen bulanan. Selebihnya baru lah belanja.

Mulakan sikap ni dari seawal mula bekerja, masa-masa kita masih muda. Or kalau tak sempat buat masa muda... Buat SEKARANG. Selagi kita tak mulakan, selagi tu kita takkan nampak hasil menyimpan.

BIARKAN DUIT KITA JUGA BEKERJA UNTUK KITA

Berapa dividen kita boleh dapat simpan dlm ASB? Purata 5-7% setahun.

Keuntungan Simpanan Tetap?
3-4% setahun.

Return dari Simpanan Unit Amanah?
Purata tahunan 7-13%.

Simpanan Tabung Haji?
4-6%

Simpan bawah bantal?
-3% setahun
*Kenapa negative? Nanti kira sambung di post yg lain.

Agak-agaknya lepas bertahun menyimpan, dengan keuntungan yg diam tak diam bercambah, berapa agaknya nilai simpanan kita? Dan 1 rahsia yg bukan lagi rahsia, dengan dividen 8% kita sebenarnya dapat gandakan sekali ganda duit simpanan dalam tempoh kurang 10 tahun.

So rasanya lepas 10 tahun kita nak beli rumah ke, nak keluarkan modal anak belajar ke, tiba2 nak pergi haji atau umrah, nak pinang anak orang or nak pergi honeymoon, tiba2 ada keadaan kecemasan yg memerlukan duit yg banyak... Senang ke susah? Lapang ke sempit?

Nampak mudah kan... Tapi percayalah, ramai yg masih gagal. Rancanglah, dan kalau belum, belum terlambat untuk mulakan.

GAGAL MERANCANG ADALAH MERANCANG UNTUK GAGAL.




Comments

Popular posts from this blog

TIP RANCANG KEWANGAN: 7 Sebab Kenapa Perlu Simpan Sebelum Belanja

Kita selalu dengar, kerap sangat dgn pepatah "Save before you Spend", simpan sebelum berbelanja. Dan tentulah kita tahu itu memang cara terbaik dalam pengurusan kewangan.
Tapi macam biasa, godaan kat luar tu bermacam-macam dan adalah penting untuk kita selalu ingatkan diri sendiri so that tak jauh menyasar dalam sedap berbelanja. Bila duit dalam tangan, semua benda jadi penting dan perlu. Tapi bila tak ada, tak pulak kita meroyan macam tu kan kan kan.Tabiat atau lebih sedapnya tebiat berbelanja melebihi keperluan ni bukan masalah 1 orang tapi ramai dalam masyarakat kita menghadapi masalah ni, especially bilamana kita hidup dizaman semuanya dihujung jari.
7 SEBAB KENAPA KITA PERLU SIMPAN SEBELUM BELANJA

Jom kita beri perhatian kepada 7 perkara dibawah, alasan-alasan kukuh kenapa kita kena lebihkan simpan sebelum belanja?

1. Jimat duit baik untuk kesihatan
Duit memang tak boleh beli kesihatan, tapi kalau poket kita sihat, kita dapat capai sesuatu yg dipanggil Financial Secur…

TIP MERANCANG KEWANGAN: Unit Amanah - Cabang simpanan/pelaburan mudah

Walaupun dizaman teknologi dimana semua informasi mudah dihujung jadi, tapi ternyata masih ramai lagi yg tidak tahu atau skeptikal bila perkataan PELABURAN disebut.
Kenapa? "Aku takde duit la nak buat modal" "Susah la, tak pandai!" "Rumit lah, banyaknya nak fikir" "Ekonomi teruk, kompom rugi" "MLM ke?" "Ape tu? LABUR? nama kuih ke?"
Bila sebut labur ramai lagi yg membayangkan kita kena keluarkan upfront modal yg besar dan risikonya sama ada untung besar atau rugi besar.
Kalau anda masuk kategori yg muncul dengan soalan-soalan diatas, pastikan anda baca artikel ni sampai habis.
Simpanan Pelaburan Unit Amanah
Selain dari pelaburan Hartanah, Stock Trading, Simpanan ASB dan Emas, pelaburan Uni Amanah merupakan 1 lagi cabang mudah dan popular untuk mendapatkan pendapatan pasif jangka panjang dengan purata keuntungan simpanan antara 3%-13% setahun bergantung kepada portfolio dana yg kita pilih. 
Dengan berbekalkan modal simpanan se…