Skip to main content

TIP MERANCANG KEWANGAN: Unit Amanah - Cabang simpanan/pelaburan mudah

Walaupun dizaman teknologi dimana semua informasi mudah dihujung jadi, tapi ternyata masih ramai lagi yg tidak tahu atau skeptikal bila perkataan PELABURAN disebut.

Kenapa?
"Aku takde duit la nak buat modal"
"Susah la, tak pandai!"
"Rumit lah, banyaknya nak fikir"
"Ekonomi teruk, kompom rugi"
"MLM ke?"
"Ape tu? LABUR? nama kuih ke?"

Bila sebut labur ramai lagi yg membayangkan kita kena keluarkan upfront modal yg besar dan risikonya sama ada untung besar atau rugi besar.

Kalau anda masuk kategori yg muncul dengan soalan-soalan diatas, pastikan anda baca artikel ni sampai habis.

Simpanan Pelaburan Unit Amanah

Selain dari pelaburan Hartanah, Stock Trading, Simpanan ASB dan Emas, pelaburan Uni Amanah merupakan 1 lagi cabang mudah dan popular untuk mendapatkan pendapatan pasif jangka panjang dengan purata keuntungan simpanan antara 3%-13% setahun bergantung kepada portfolio dana yg kita pilih. 

Dengan berbekalkan modal simpanan serendah RM500-RM1000 (mengikut dana), anda dah boleh membiarkan wang simpanan berganda dalam jangka masa sederhana hingga panjang. Dengan objektif yang jelas dan konsisten, bersandarkan purata 8% sahaja, anda dapat menggandakan simpanan sekali ganda dlm tempoh 9 tahun. 

Terdapat 3 cara yang anda boleh pilih untuk memulakan simpanan,  salah satu atau ketiga-tiganya boleh berjalan dengan serentak dengan bantuan Perunding Unit Amanah yg berlesen.

(1) simpanan melalui pengeluaran KWSP setiap 3 bulan. 
Rujuk: http://www.kwsp.gov.my/portal/member/members-savings-investment-withdrawal

(2) Simpanan tunai secara lumpsum.
(3) Melalui Simpanan Tunai Tetap Bulanan (DDI)Perlu bantuan khidmat nasihat? https://pmjer.com/perunding-unit-amanah/

Comments

  1. 1xbet korean betting,cricket betting explained in 2021 - legalbet.co.kr
    ⚽ 1xbet korean betting,cricket betting explained in 2021 ⚽ 1xbet korean betting,cricket betting explained in 2021 ⚽ 1xbet partenaire apk download 1xbet korean betting,cricket betting explained in 2021 ⚽ 1xbet korean betting,cricket betting explained in 2021 ⚽ 1xbet korean betting,cricket

    ReplyDelete

Post a Comment

Nak joen gak:

Popular posts from this blog

TIP RANCANG KEWANGAN: 7 Sebab Kenapa Perlu Simpan Sebelum Belanja

(photo from Google) Kita selalu dengar, kerap sangat dgn pepatah "Save before you Spend", simpan sebelum berbelanja. Dan tentulah kita tahu itu memang cara terbaik dalam pengurusan kewangan. Tapi macam biasa, godaan kat luar tu bermacam-macam dan adalah penting untuk kita selalu ingatkan diri sendiri so that tak jauh menyasar dalam sedap berbelanja. Bila duit dalam tangan, semua benda jadi penting dan perlu. Tapi bila tak ada, tak pulak kita meroyan macam tu kan kan kan.Tabiat atau lebih sedapnya tebiat berbelanja melebihi keperluan ni bukan masalah 1 orang tapi ramai dalam masyarakat kita menghadapi masalah ni, especially bilamana kita hidup dizaman semuanya dihujung jari. (photo from Google) 7 SEBAB KENAPA KITA PERLU SIMPAN SEBELUM BELANJA Jom kita beri perhatian kepada 7 perkara dibawah, alasan-alasan kukuh kenapa kita kena lebihkan simpan sebelum belanja? 1. Jimat duit baik untuk kesihatan Duit memang tak boleh beli kesihatan, tapi kalau poket kita sihat

Kemana Hasil Harta kita?

Kenapa tak nak tambahkan pendapatan pasif? "Cukuplah tu, nnti banyak-banyak kumpul ntah sempat aku rasa ke tidak". Jawapan cliche'... Adakah cukup smpi hujung usia kita jadi orang yg "Miskin"? Bukan miskin tak berharta, tapi tak punya harta untuk diamanahkan, untuk di infakkan. Harta cukup-cukup untuk sampai kita mati sahaja. Cukup ke? Apa kata kita sama-sama tukar objektif kita... Gandakan usaha sehingga kita layak berzakat. Kembangkan simpanan, supaya banyak lebihan untuk diinfakkan bila kita meninggal dunia nanti. Untuk apa jadi si kaya yang miskin...